CV (nl)

HAAR LEVEN –  VEELZIJDIG EN KLEURRIJK ALS ZIJZELF EN HAAR WERK.

Diana Kortbeek is vanaf 1979 een van de vaste waarden van de Nederlandse kunstwereld. Zij is altijd op zoek naar de essentie en de eenvoud van vorm. Aanvankelijk in beelden, figuratief maar gestileerd en met organische, ronde vormen. Later ook in schilderwerken – veelal abstract en zeer kleurrijk. De warme kleuren brengen hierbij het karakter.

Zij exposeert over de hele wereld en rekent de grote collectioneurs tot haar vaste clientèle. De unieke vormen van haar beeldhouwwerken leveren haar opdrachten van wereldniveau op. Zoals de prestigieuze Premiere Rampe Prix van het jaarlijkse Cirque Monaco en de Elegance Award. Zij gaat mee op handelsmissies ‘Women in Leadership’ en ze exposeert in prominente plaatsen in Zuid-Afrika. Een chronologisch overzicht van haar carrière.


2015-2012

SCHILDERT MET HAAR VINGERS OP DE IPAD EN MAAKT DESIGNOBJECTEN VAN EIGENTIJDSE VOORWERPEN ZOALS EEN ZITZAK.

Diana Kortbeek vindt nieuwe mogelijkheden om deze iArts te printen – zoals hier op een iArt zichtak.

Bean Bag

Diana wordt in 2013 in de Apple Store Amsterdam uitgenodigd om een workshop ‘Tekenen op de iPad’ te geven. In februari 2015 wordt zij gevraagd een masterclass “kunst op de iPad” in de Apple store Amsterdam te geven.

 

TRIPLE ART REFLECTION VOLKOMEN VERNIEUWEND

Een multiportret waarin een persoon in drie dimensies wordt geportretteerd.  Diana schildert, Tim Pardijs dicht en Freek Zwanenberg componeert. Je moet Triple Art Reflection live meemaken – het raakt al je zintuigen.

In dezelfde periode wordt ze gevraagd voor de prestigieuze Elegance Award. Haar traditionelere werk blijft dus populair: jaarlijks wordt deze door haar gemaakte Elegance Award opnieuw uitgereikt – een felbegeerde prijs.

unnamed

Overige awards die door Diana ontworpen zijn en al vele jaren uitgereikt worden, zijn de OOA boek van het jaarprijs (2007 -2011) en de Ger Smit NVM award (2002-heden).


 2012 – 2009

TERUG NAAR FRANSSCHOEK ZUID-AFRIKA ÉN CORK, IERLAND

In 2012 is Diana weer in Zuid-Afrika te vinden, een land waar zij en haar werken vaak terugkeren om geëxposeerd te worden, dit keer in Fransschoek.

Gallery Grand Provence 4

Ook keert zij terug naar Cork, ditmaal voor een grote expositie ‘the Midsummer Show’ in de Garden Gallery.

Expositie Cork Ierland 2009

2003-2010

KUNSTPLEIN

Diana is een gevestigde naam geworden waardoor zij de vrijheid voelt zich steeds meer buiten de gevestigde paden te begeven. De iArts – haar favoriete kunstuiting in deze tijd – zijn het voorbeeld, verder exposeert zij vooral bij Kunstroutes en op kunstbeurzen, en zet zij een nieuw Kunstpleinconcept neer op vakbeurzen.

Foto's-Beauty-Trade-2003

2002 – 2005

JOHANNESBURG – WOMEN IN LEADERSHIP – LONDON

Diana reist in dit tijdvak veelvuldig, meestal op uitnodiging van buitenlandse galerieën en beurzen. In 2004 opent de gevestigde galerie MOMO in Johannesburg haar expositie met de uitspraak: “True artists are capable of showing us where we as human beings are heading… Diana Kortbeek has this gift.

Expositie Johannesburg -ZA- 2004

In 2005 gaat zij terug naar Zuid-Afrika met de Nederlandse handelsmissie ‘Women in Leadership’. In datzelfde jaar, 2005, exposeert zij voor het eerst op Cork,  bij Gallery 9.

Expositie Cork Ierland 2009

In 2002 is haar werk te zien in London bij de Dutch Collection expositie ‘Bringing Home Art’, met ondersteuning van de Ambassade.

Dutch Collection London 2002

2002-2003

CIRQUE MONACO

Een kroon op haar beeldhouwcarrière: tweemaal wordt Diana gevraagd om het beeld te ontwerpen voor de prestigieuze Premiere Rampe prijs bij het Cirque Monaco.

Cirque Monaco Prince Reinier III met beeld

Cirque Monaco-2002-krant-het kontakt

1996 – 2001 – 2005

HANDELSMISSIES NAAR BERLIJN, USA, ZUID-AFRIKA

buitenland. In 2001 is Kortbeek in Berlijn met de eerste vrouwelijke handelsmissie olv minister Jorritsma, zij vragen aandacht voor de mogelijkheden voor vrouwen om zich zakelijk te ontwikkelen.

Eerder is zij in 1996 al in de Verenigde Staten, en in 2005 in Zuid-Afrika op handelsmissies.

1995– 2000

DRUKKE TIJDEN – VAN USA TOT  NOORD-AFRIKA EN AZIË – ÉN DE START VAN DIANA’S SCHILDERWERK

In 1995 exposeert ze vaak in de Verenidge Staten, onder andere in Beverly Hills, waar al haar beelden verkocht werden waarna zij met ander werk doorreist naar Tunis, Hong Kong en Kuala Lumpur en in 1996 naar Florida en New York.

Handelmissie berlijn met minister Jorritsma-krant land van hesuden en Altena

nieuwsblad-wereldwijd succes artikel-maart 1996

Haar werk wordt ook door andere galerieën getoond op diverse kunstbeurzen, zoals de East West Fine Art Gallery uit Californië die in 1995 met haar beelden op de ART ASIA beurs in het prestigieuze HKCEC in Hong Kong staat. In Hong Kong werden ook al haar beelden verkocht.

Art Asia Hong Kong 1995

1991 – 1995

DE GOUVERNEURSTUIN – HET STADHUIS IN GORINCHEM – HET DORDRECHTS MUSEUM

In de jaren 90 zijn er ook talloze exposities in Nederland, er worden in 1991 torso’s van Diana’s hand getoond op de tentoonstelling ‘Torso in Nederland’ in het Dordrechts museum, naast vele andere exposities. Van de Gouverneurstuin in Assen (1992) en de Erolife beurs in Utrecht (1994), tot het Stadhuis in Gorinchem (1996) en het kantoor van de SVB in Amstelveen (1999). In alle windrichtingen en op alle plekken is er werk van Diana te zien en te bewonderen.

Expositie SVB 1999

1996

DE DOMINICAANSE REPUBLIEK – WARME COLORIET

Halverwege de jaren 90 neemt zij ook tijd om inspiratie op te doen en tot rust te komen; ze verblijft in 1996 langdurig op de Dominicaanse Republiek. De invloeden van dat verblijf zijn de herkomst van het warme coloriet dat in al haar schilderijen zo kenmerkend aanwezig is. Na deze periode werpt zij zich steeds meer op de olieverf, en zij zal nog regelmatig naar de Dominicaanse Republiek terugkeren.

Uitnodiging schilderen gastenboek Kurhaus - krant het land van altena 30-9-1999

 

1985 – 2000

ARTISTIEK DIRECTEUR RIJBROECK ART GALLERY – DE HOLLAND ART FAIR – HET KURHAUS

Diana is van 1985 tot 2000 artistiek directeur van Rijbroeck Art Gallery, met vestigingen in het WTC in Amsterdam en Rijswijk. Onder haar artistieke leiding organiseert Rijbroeck vele exposities en staat zij veelvuldig op beurzen, zoals jaarlijks op de Holland Art Fair. Gedurende 15 jaar is zij verantwoordelijk voor het inrichten van tentoonstellingen in alle publieke ruimtes in het WTC.

HAF okt 2000

In 1999 exposeert Diana met beeldhouwwerken in Het Kurhaus in Den Haag. Zij wordt op 9-9-99 gevraagd om in het gastenboek een schilderij te maken , dat alleen uit de kluis gehaald wordt als er hele bekende, beroemde personen in het Kurhaus verblijven die uitgenodigd worden erin te creëren.Eigenzinnig als zij is, schildert Diana twee bladzijden vol.

Opdracht Gastenboek - Kurhaus Diana Kortbeek

1975 – 1985

STUDEREN EN METEEN EEN VLIEGENDE START  – DE MIJT EN DE VOLKSKRANT

Na haar studie aan de St Joost Academie in Breda (1975) timmert Diana – toen nog Deege – aan haar beelden en aan de weg. Zij onderzoekt veel verschillende materialen en exposeert overal waar een mogelijkheid is. In gevestigde galerieën: oa. Liesbeth Lips (1982), De Mijt (1983), maar bv. ook in de hal van de Volkskrant (1982).

Expositie Gallerie de Mijt 1983

Bekendheid krijgt ze er genoeg mee, en al vanaf het begin van haar carrière wordt zij veelvuldig geïnterviewd of beschreven in artikelen – zoals hieronder uit 1980 en 1982.

Brabants-Dagblad-1980

interview-Diana-nieuwsblad-1982

Zij studeerde op de Academie St Joost in Breda en bij de beeldhouwers Richard de Vrijer en Jan Gladinus. Al vanaf 1979 exposeert zij met regelmaat in binnen- en buitenland. In deze tijd heeft zij een kleurrijke en veelzijdige carrière opgebouwd.